Banstatus

Vår Head greenkeeper Dan har ordet

Från och med fredag den 1 dec. stänger vi våra ordinarie greener och tees.

Spel på vintergreener gäller även vid frost.

'Vi kommer att sätta ut blå tee-klot där alla spelar ifrån, tee-kloten är placerade på olika ställen på respektive hål. Vinter-greener har blå flaggor. 
Lägesförbättring ett scorekort på hela spelfältet

 

Summering av 2017. Dan Wikström 2017-11-25.

 

Man glömmer fort. Låt oss göra en tillbaka blick på 2017.

Hur var starten på detta år, kommer ni ihåg? då pratar jag vädermässigt. Enligt min mening så är det den sämsta starten på en säsong på mycket länge vi hade nog inte full tillväxt i våra greener förrän i slutet på maj månad och full tillväxt är en förutsättning för att greener skall kunna hämta sig efter vintern. För att en green skall kunna läka och börja växa styrs av tempraturen i marken, så länge tempraturen i marken inte ligger över 5-6 grader/dygnet så har den svårt att läka sina vinterskador.

Det samma gäller gödsling, det finns ingen anledning att gödsla om du inte har någon aktivitet i marken och aktivitet  i marken får du först efter att temperaturen är 5-6 grader/dygn. Det spelar ingen roll om du har 15 grader på dagen om du har runt noll eller lägre på natten, så det  jag pratar om är dygns-tempratur. Efter som vi inte använder kemiska bekämpningsmedel på Sjögärde så var det en hel del vinterskador denna vår som tog lång tid att läka på grund av en kall start. 

Varför använder vi inte kemisk bekämpning på Sjögärde? Det kanske många frågar sig. Det beror på att kommunen har ändrat förutsättningarna för detta genom att utöka skyddsavståndet från 2 till 6 meter tidigare skulle det vara 2 meter till närmaste vattendrag eller ytvattenbrunn nu måste vi hålla 6 meter avstånd vilket innebär att vi inte kan bekämpa på många av våra greener. Det vi har börjat med är att ta bort alla eller flytta ytvattenbrunnar så att möjligheten att bekämpa kommer att vara möjlig i framtiden om det behövs, mitt mål är att inte behöva använda kemisk bekämpning det finns andra sätt att hålla borta svampsjukdomar och andra skadegörare. Om det är några medlemmar som är intresserade av hur så tveka inte att ta kontakt med mig så skall jag förklara hur.

Med detta vill jag klargöra eftersom det går rykten bland medlemmar om att det var jag som bestämde att vi inte skulle bekämpa hösten 2016, vilket det inte var, utan vi har följt vad kommunen har bestämt vi följer lagar och regler. Jag tycker bara att rätt skall vara rätt så om några medlemmar undrar över något så ta kontakt med mig. Jag brukar säga : vill du ha reda på något så prata med huvudet inte med röva.

Så kom då sommaren!! återigen var tog den vägen jag tror vi hade 2 veckor med riktigt varmt och härligt sommar väder. Som sagt man glömmer fort. Sedan har det regnat i 3 månader känns det som i alla fall. Det har så länge jag har varit på Sjögärde aldrig varit så här blött och är fortfarande en riktig rotblöta där ute.

Inför vintern så ser greenerna oroväckade bra ut inte mycket svampangrepp eller andra sjukdomar förutom 9 ans green som har det mesta i sjukdomsväg vilket är något som man kliar sig i huvudet och undrar varför. Jag kommer att ta prover och jobba extra med just 9 ans green nästa år jag kommer även att tillföra MCP- ZEOLIT på denna green till våren vilket vi gjorde på 3 an detta år. MCP är ett slags jordförbättringsmedel som gör att greenen håller vatten och näring bättre vilket jag är övertygad om är problemet med 9 an den har svårt att hålla näring och blir sällan blöt. Vilket gäller för alla ombyggda greener de så kallade nya greenerna vi har ju olika greener som kräver enligt min mening olika skötsel.

Som jag ser det så har det varit en säsong som man kan glömma riktigt dålig rent väder mässigt för är det något som styr golfbaneskötsel så är det vädret utan bra väder förhållande så bli det svårt att sköta en golbana vädret styr det mesta på en golfbana.

Dan Wikström