Vad innebär det att tävla som junior för Sjögärde GK?

När man nått handicap 36 eller lägre så kan man börja att tävla. Att tillsammans med sina lagkamrater få representera Sjögärde GK’s färger är ett stort och fantastiskt roligt steg i våra juniorers golfutveckling.

Oftast så brukar man börja tävla genom att delta i någon lagtävling innan man känner sig redo att tävla individuellt och då finns det två olika tävlingar som Sjögärde deltar i:

LAGSPEL

Aranäs Kungsbacka Junior Tour

Detta är en lokal tour med syfte att introducera juniorer i att börja tävla, för spelare med handicap 36 ner till 7,5 och man får spela till året man fyller 17 år. I touren deltar sex klubbar från Kungsbackaområdet (Kungsbacka, Gräppås, Vallda, Forsgården, Särö och Sjögärde). I laget spelar åtta spelare, fördelat på en A-klass och en B-klass och tävlingen spelas netto, dvs. med handicap.

Tävlingarna genomförs som lagtävlingar greensome, scramble, foursome etc. i fyra- eller tvåmannalag, vilket gör det perfekt om man som nybörjare vill pröva på att tävla.

Göteborgs Golf Cup

Detta brukar vara en av höjdpunkterna för våra juniorer! Under fem dagar så spelas bästboll match i tvåmannalag runt om distriktets golfbanor. Totalt åtta spelare deltar i Sjögärdes lag och man spelar som en cup, där man först spelar ett gruppspel för att ta sig vidare till finalomgångerna.

Årets omgång av Göteborgs golfcup går av stapeln 30 juli till 3 augusti.

SINGELSPEL

När man känner sig lite varm i kläderna och bekväm med att tävla, så är det dags att börja spela singletävlingar. Anmälan till dessa tävlingar gör man själv på svenska golfförbundets hemsida (www.golf.se ) under Min Golf där man loggar in med spelarens golf ID (som man fått när man erhållit grönt kort).

De olika stegen för att spela singeltävlingar brukar vara:

Steg 1: Hallandstouren

En tour för spelare som vill börja tävla och där man spelar med handicap slaggolf. Alla dessa tävlingar genomförs som namnet antyder i Hallands golfdistrikt och spelas över sexomgångar total över säsongen.

Hallandstouren och Teen Tour First (se nedan) spelas på samma bana i Halland.

Steg 2: Teen Tour

Är touren i svenska golfförbundets regi och nästa steg i din golfutveckling, där du förmodligen nått runt 15 - 20 i handicap. För att spela på First måste du betala touravgift, vilket görs i Min Golf på svenska golfförbundets hemsida. Teen Tour spelas i tre nivåer.

Nivå 1: Teen Tour First

Är tourens första nivå och inkörningsporten, oavsett om du vill bli bäst i världen eller bara tycker det är kul att tävla och träffa kompisar. Spelare födda mellan 1997 och 2005 får delta.

Tävlingen spelas över 18 hål och spelformen är slaggolf brutto (dvs. utan handicap). Det finns plats för 54 killar och 24 tjejer. Teen Tour First ger inga rankingpoäng men de tio främsta procenten i startfältet får flytta upp till Future nästkommande omgång

Nivå 2: Teen Tour Future

Teen Tour Future är den andra nivån på touren. Här blir motståndet tuffare och du kan behöva åka till granndistriktet för att tävla. Omgång 3 och 4 spelas över två dagar vilket gör att en övernattning kan behövas. Future spelas över 36 hål förutom omgång 3 och 4 som spelas över 54 hål. Spelformen är slagspel och det finns plats för 54 killar och 24 tjejer. 

Hit tar du dig antingen via dina rankingpoäng eller en uppflyttningsplats som du spelat till dig omgången innan. Teen Tour Future ger både uppflyttningsplatser och rankingpoäng. För att delta på Future måste du ha högst handicap 12 för pojkar och 15 för flickor. Spelare födda mellan 1997 och 2005 får delta.

Nivå 3: Teen Tour Elite

Teen Tour Elite har ett startfält på 156 spelare (102 pojkar och 54 tjejer) med undantag för JSM Match (omgång 4). Detta gör Teen Tour Elite den till en riktig “stortävling” och ett självklart val för dig som vill spela med landets bästa juniorer.

Nivå 3 är därmed det högsta steget på Teen Tour. Hit tar du dig genom rankingpoäng eller uppflyttningsplats från Future. På denna nivå får du mäta dig mot Sveriges bästa juniorer. Omgång 3 och 4 är svenska mästerskap och betyder att vinnarna kan titulera sig svensk mästare för juniorer och får Riksidrottsförbundets SM-tecken.

Tävlingen spelas över minst tre dagar och spelformen är slagspel förutom omgång 4 som spelas som matchspel. Tävlingen ger rankingpoäng och ingår i World Amateur Golf Ranking.

Övriga singeltävlingar:

Det finns även en parallelltour till TeenTour, som heter JMI (Junior Masters Invitational) som spelas som slagtävling 18+18 hål på en dag.

Intagningskriterier för dessa tävlingar brukar vara i handicapordning och man oftast har man lågt singlehandicap för komma in i tävlingen. 

*****

Har ni frågor på att tävla så får ni gärna kontakta vår Pro Juha.